Raslången, Immeln og Halen – et sydsvensk vildmarksområde

Startdato: 30. maj 2019
Slutdato: 2. juni 2019

I grænseområdet mellem Skåne og Blekinge, kun et par timers køretur fra København (knap 3 timer med offentlig transport) ligger et område, der ofte betegnes som Sveriges sydligste vildmark. Området ligger omkring tre ret store søer, der ligger omgivet af udstrakte skove på alle sider. Nemlig Immeln, Raslången og Halen. Området er ret populært til såvel vandring som kanoture, især blandt danskere, nok blandt andet p.g.a. den korte afstand fra den danske hovedstad. Visse andre danske turfora gør ofte brug af dette område. Nu følger vi også efter! I dette område kan man bl.a. vandre på etaper af både Skåneleden Kyst til Kyst og Blekingeleden.

Den aktuelle tur tænkes at starte ved Östafors busstop lidt syd for byen Olufström i Blekinge og slutter ved Jämshög, også lidt syd for Olufström. For deltagere, som kommer i egen bil kan parkeres på p-plads en halv km fra Bökestad-shelteret, som ligger i sydenden af søen Raslången.

Undertegnede har kun besøgt området én gang, nemlig på en kold vintertur rundt om Raslången for nogle år siden. Det skal blive fint at opleve området på en varmere årstid!

Hvad kræver turen: Du skal kunne vandre op til 18 km om dagen i moderat kuperet terræn med fuld oppakning til en 3-4 dages tur med telt og mad til hele turen.

Foreløbig turbeskrivelse (ret til ændringer forbeholdes):
Turplan er lavet med henblik på, at rejse fra Jylland med billig offentlig transport skal være mulig!

Torsdag
(Kr. Himmelfartsdag) starter vi med at gå sidst på eftermiddagen ved 16-17-tiden efter ankomst til området. Fra Östafors busstop følger vi Blekingeleden til Bökestadshelteret ved sydenden af søen Raslången. Ca. 8-9 km ad sti gennem et ret kuperet skovterræn. Vi overnatter ved nævnte shelter/vindskydd.

Fredag:  Vi følger nu Skåneleden (kyst til kyst), først langs vestbredden af Raslången, senere forbi den lille samling huse, Skärsnäs, til shelteret ved Brotorpet, der ligger smukt ved Nytebodaviken, der en bugt af søen Immeln. Selve denne etape er kun ca. 12 km, men den kan udvides med nogle ekstra km ved at gå i en bue gennem Skärsnäs Naturreservat, der strækker sig langs Immeln – hvis stemningen er til dette. Terræn veksler mellem små skovveje og egentlige stier i terrænet, som kan være knoldede eller sumpede sine steder. På Skåneleden er der dog ofte planker på sumpede steder. Moderat kuperet.

Lørdag: Vi går fra Brotorpet nord om nogle mindre søer til Blankaviken, der ligger i nordenden af søen Raslången. På vejen hertil skal vi bl.a. passere en bro, som har set bedre dage og har fået en del omtale i visse andre fora (mulighed for rutealternativ findes)! Fra Blankaviken, hvor der er et shelter, går vi videre mod øst og nordøst ad små skovveje (hvis vi da ikke vælger at gå lidt mere off piste gennem skoven) til vi runder nordenden af søen Halen, hvorfra vi drejer sydover langs østsiden af denne sø. Her følger vi Blekingeleden forbi den lille by, Olufström, der ligger helt ud til søen. Vi stopper ved shelteret ved Bergatorpet, der ligger smukt ved søens østbred, ca. 4 km syd for Olufström.  Dagsetapen bliver ca. 17-18 km.

Søndag går vi til Jämshög, bort fra Blekingeleden (4-5 km hvis direkte. 8-9 km hvis vi tager turen over udsigtspunktet Boafall, 180 m.o.h. på vejen dertil). Bussen fra Olufström til Bromölla har stoppested i Jämshög. Deltagere, som har bil parkeret på p-pladsen ved Bökestadshelteret skal vandre ca. 8-9 km ad Blekingeleden for at komme til bilen.

I det her beskrevne har jeg foreslået nogle overnatningssteder med shelter. Da, vi jo er i et land med allemandsret, kan vi jo også overnatte andre steder i skoven. Ofte er det bare mest bekvemt, hvor der er et shelter. Men det kan vi snakke om på turen. Det går fint at tage vand af søer og vandløb undervejs. Under alle omstændigheder skal deltagere medbringe telt (evt. tarp eller hængekøje), da der desuden er stor chance for, at der også er andre folk ved vindskydds’ene.


Kort:
Kort over området kan udskrives her: https://kso.etjanster.lantmateriet.se/?e=465687&n=6235275&z=8.

Købekort kan bestilles hos www.scanmaps.dk eller https://www.kartbutiken.se/vagkartor-sverige/kartor-sverige-topografiska-kartor

Digitale Sverigeskort kan skaffes via apps’ene til Viewranger og Topo GPS. Gratis- og købeversioner findes!

Aktuelle rejseplaner kan ikke søges i skrivende stund. Men jeg tænker billig rejse med Flixbus eller evt. DSB Orange fra Jylland til København H, alt efter hvad der giver bedst forbindelse. Herfra svensk tog videre til Kristianstad eller Bromölla, hvorfra bus mod Olufström.
Lignende rejseplan fungerede fint, da vi for nogle år siden havde tur til Söderåsen med god jysk deltagelse!

Mødested: Östafors busstop, evt. p-plads ved Bökestad-shelteret. Nærmere tidspunkt specificeres senere.

Offentlig transport: Flixbus eller DSB orange Jylland-København H. Svensk tog videre til Bromölla. Bus mod Oluftström. Ditto i modsat retning.

Medbring: Alt til en telttur. Herunder egen mad til hele turen. Kontakt evt. undertegnede, hvis tvivl! Husk også pas ved indrejse i Sverige!

Pris: Egen forplejning + rejseudgifter (afventer aktuelle rejseplaner for billigrejser med Flixbus og DSB Orange).

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 1 2019