Vandretur på nyåbnet del af Skåneleden

26. marts 2021 - 28. marts 2021

Telttur

Kristianstad- Åhus – prøv den nyeste del af Skåneleden

Skåneleden er ved at skilte den sjette delstrækning, som kommer til at lave forbindelse mellem Kyst til kystleden oppe ved grænsen til Blekinge og Österlenleden ved Brösarp. Arbejdet er startet med de etapper, der ligger midt på denne strækning ved Kristianstad. Hele strækningen er først færdig 2023, men de første fire etapper blev indviet i 2020. https://skaneleden.se/delled/sl6-vattenriket

Strækningen er navngivet efter det såkaldte biosfæreområde ved Kristianstad, der kaldes Vattenriket, fordi det er kendetegnet ved at være fladt og vådt, næsten et deltalandskab. I foråret raster mange traner i området, så jeg vil næsten love tranegaranti. De højere, tørrere del er præget af sandet fyrreskov, især ud mod kysten, som har smukke, lange sandstrande. Ved kysten når vi frem til Åhus, som er en gammel by, der i middelalderen var en vigtig handelsby, men nu helt har mistet sin betydning. Allerede i 1600-tallet blev handlen flyttet til det nyanlagte (af Christian den 4.) Kristianstad. Den historie giver gode forudsætninger for en velbevaret bymidte i Åhus med smukke, gamle huse.

Vattenriket-leden går i et bynært område, så etapemålene er ikke indrettet med shelter, i hvert fald ikke endnu. Vi går 2 eller 3 af de nye etapper. Fra Kristianstad centrum er der kun 4 km ud til Ekenabben, et næs ud i Hammarsjön. Det er en passende start fredag aften efter ankomst fra Danmark. Ved Ekenabben er der grillplads og toilet, men ikke vand. Vi telter der. Lørdag tager vi etappen frem til Åhus, som går ad småveje langs Hammabysjön, indtil man når de kystnære fyrreskove. Der er mulighed for en afstikker til et fugletårn. Dagens vandring er ca. 19 km. I Åhus er etapemålet en campingplads lige nord for byen, First Camp Åhus. Overnatningen koster 245 SEK pr. telt, så det er værd at deles om teltene. Søndag kan vi enten tage en rundvandring om Åhus, da der er skiltet både en østlig og en vestlig rute. Det giver også tid til at se lidt mere på Åhus og måske en café i byen. Alternativt kan vi gå videre ad næste etape langs kysten til Nyehusen. I begge tilfælde skal vi have en bus tilbage til Kristianstad. Begge alternativer er 16-17 km.

Medbring alt til telttur. Husk vandbeholder, så der kan bæres vand med til første overnatning. Mad til hele turen, dog kan et måltid søndag tænkes at være på café i Åhus.

Transport

Der er direkte tog København – Kristianstad, i gældende køreplan går toget 13.47 fra København H. Fremme 15.32.

Tilbage med bus 551 fra Nyehusen eller Åhus, f.eks. 15.38 fra Nyehusen eller 16.18 fra Åhus med tog videre fra Kristianstad kl. 17.24. Fremme i København H 19.10.

Kommer du i bil kan der parkeres gratis nord for Kristianstad C ved Västra Boulevarden, parkering Lokstallet.

Mødested

Kristianstad C kl. 16.00, foran stationen på Västra Boulevarden.

Turpris

Billet København-Kristianstad 160 kr. hver vej (rabat for to eller flere)

Overnatning lørdag til søndag: 245 SEK pr. telt.

Campingplads

First Camp Åhus – Kristianstad, Adresse: Täppetleden 201, 296 33 Åhus E-post: ahus@firstcamp.se. Jeg prøver at forhåndsbooke til tre telte.

Tilmelding

Se Rygsækken nr. 2 2021.

Turleder

Mette Duekilde