Turkalender

NFA ønsker at alle medlemmer skal stilles lige med hensyn til tilmelding og deltagelse i en tur. Derfor er der ingen oplysning om tilmelding eller turrangør i turkalenderen eller web-udgaven af turannoncen.

Turkalenderen indeholder medlemmernes bud på ture for en lang periode ad gangen. Turannoncer med nærmere beskrivelser af de enkelte ture bliver derfor publiceret løbende, efterhånden som tiden for deres afvikling nærmer sig.

Det skal understreges at deltagelse i alle ture sker på eget ansvar.

Nytårstur 2023

28. december 2023 - 1. januar 2024
Hytte/telt tur

Også i år vil Nytårsturen blive afholdt i det jyske. Vi har lejet Rolandhytten, som ligger i meget smukke omgivelser ned til Karlsgårde Sø – ca. 10 km øst for Varde.

Hytten er fra 2015 og har alt, hvad der kræves til en Natur og Fjeld nytårstur.

Se også her: https://rolandhytten.dk/

Mødested:        Rolandhytten, Bredmosevej 31, 6800 Varde

Overnat inde:  30 sengepladser fordelt i seks rum.

Overnat ude:   Ubegrænset antal teltpladser, men ingen shelters.

Medbring:       Morgenmad, frokost og drikkevarer til alle dage, samt aftensmad til torsdag aften.

                        Husk sutsko til hyttebrug, samt lagen hvis du sover indendørs.

                       Medbring gerne festlig hat til nytårsaften samt evt. bidrag til underholding.

Pris: 
Alle dage 780 kr. Prisen inkluderer hytteleje og fælles aftensmad fredag og lørdag samt tre retters nytårsmenu søndag. Fri kaffe og te.

Hvis du ikke kommer alle dage, er der 75 kr. i reduktion pr. dag – dog 150 kr. fornytårsaften.  

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 6 2023

Vandreturene:

28. dec.: Karlsgårde Sø ca. 5,5 km. Start klokken 13.30 fra Rolandhytten.

29. dec.: Kyst til kyst stien til Varde. 14 km (Evt. museumsbesøg).

30. dec.: Kyst til kyst stien – øst ca. 20 km

31. dec.: Tur til Nørholm Hede + evt. Karlsgårde Sø. Ca. 13 eller18,5 km

Flere detaljer omkring turene kommer sammen med deltagerlisten.

Du er også meget velkommen til kun at deltage i vandreturene. Det koster selvfølgelig ikke noget.

Vel mødt på Nytårsturen 2023

Aase Schelde, Bodil Daugaard, Ole Kjeldbjerg

Halsninoen – en nyere vandrerute i Nordsjælland

3. februar 2024 - 4. februar 2024
Teltstandlejr | Vandrehjem

I december 2021 åbnede Halsnæs kommune Halsninoen, en 52 km lang vandrerute gennem kommunen. Den slynger sig gennem skov og mark og langs Arresø, men aldrig langt væk fra offentlig transport og faciliteter. Så den er perfekt til en vandretur i den kolde februars korte dage.

Vi tager udgangspunkt i Frederiksværk, som ligger midt på ruten. Her har jeg booket et 7-personers værelse på Frederiksværk Camping og Vandrehjem. Campingpladsen er helårsåben, så der er også mulighed for at ligge i telt. Vandrehjemmet ligger centralt i byen, tæt på togstationen. Der er gratis parkering. Det betyder, at det er let at komme rundt og vi kan vælge at indtage aftensmaden lørdag på et pizzeria eller lignende.

Lørdag:
Ankomst til vandrehjemmet kl. 10, hvor vi kan stille bagage. Toget ankommer til stationen 9.58.

Der er dog først indchekning efter kl. 15.

Efter deltagernes ønsker og vejrets beskaffenhed kan vi gå direkte ud på lokale stier eller tage toget til Melby station og starte derfra. Dagens tur er en sløjfe nord for Frederiksværk bl.a. gennem Vinderød skov. Minimum 11 km.

Søndag:
Fra Frederiksværk går vi ud til Arresø og følger den til Dronningholm slotsruin, hvor bævernes ændringer i landskabet er meget tydelige. Herfra kan man vælge at følge ruten rundt på Arrenæs eller korte den sløjfe af og gå direkte ned mod Kregme station, hvor lokaltoget kan tage os tilbage til Frederiksværk eller mod Hillerød alt efter om bagage og bil skal hentes ved vandrehjemmet eller ej. 11 km uden Arrenæs, 21 km med Arrenæs.

Interaktivt kort over Halsninoen kan ses på Komoot https://www.komoot.com/tour/599669569/zoom eller findes som folder på visitnordsjaelland.dk

Transport
Lokalbanen kører fra Hillerød til Frederiksværk. Der er også bus fra Roskilde station. Vandrehjemmet har gratis parkering for dem, der kommer i bil.

Mødested 
Frederiksværk Camping og Vandrehjem, Strandgade 30, 3300 Frederiksværk. Hjemmeside fredfyldt.dk
Vi mødes lørdag den 3. februar kl. 10.

Medbring
Sengetøj til vandrehjemmet eller telt og udstyr, hvis du ønsker at campere. Legitimation ti indcheckning. Dagtursrygsæk. Frokost til begge dage og morgenmad til søndag. Aftensmad lørdag finder vi i byen. Rejsekort til tilbagetransport.

Turpris
Ca. 125 kr. for overnatning i delt værelse med køjesenge (afhængig af antal deltagere) Teltovernatning afregnes individuelt med campingpladsen. Udgift til aftensmad lørdag.

Tilmelding Se Rygsækken nr. 1 2024

Generalforsamling og weekendtræf

29. februar 2024 - 3. marts 2024
Hytte/telt tur

Vi har lejet hytten Pletten beliggende i et naturskønt område ned til Hejlsminde bugt og Lillebælt. For en beskrivelse af området se www.hejlshejlsminde.dk/ .

“Generalforsamlingstur” betyder, at vi afholder Natur og Fjelds årlige generalforsamling lørdag aften. Se indkaldelse andetsteds i dette nummer af Rygsækken. Resten af den forlængede weekend går vi ture i området. Det er et arrangement, som er en god anledning for nye, hvilende eller måske kommende medlemmer til at afprøve foreningens koncept. Det er også en god lejlighed til at afprøve nyt udstyr f.eks. rygsæk, støvler, telt eller andre ting.

Turforslag

Turene er ikke planlagt i detaljer, og nedenfor er blot nævnt de områder, som vi har i tankerne.

  • Besøg på Skamlingsbanken. Fra hytten går vi om formiddagen ad kyststier til Skamlingsbanken (højde 113 meter). Efter frokost vil vi finde tilbagevejen ad små listige stier.
  • Hejlsminde natursti rundt om Hejlsminde Nor.
  • Stenderup Skovene
  • En kort tur om søndagen inden hjemrejsen kunne være en tur til Christinero ved Christiansfeld. Turen omfatter besøg i et romantisk haveanlæg anlagt sidst i 1700-tallet samt Danmarks største bullade.

Hytten

Der er mulighed for indendørs overnatning samt teltpladser. Der er i alt 28 indendørs sengepladser. I lejrens 2 soveafdelinger findes 6 soverum. 2 rum med 6 køjer og 4 rum med 4 køjer. Se www.pletten.dk.

Hytten er åben torsdag 29. februar fra kl. 17.

Adresse
Pletten
Trappendalvej 75
6094 Hejls

Medbring
Aftensmad til torsdag samt morgenmad, frokost og drikkevarer til hele weekenden.

Overnatningsgrej. Til indendørs overnatning medbringes lagen og sovepose.

Personligt udstyr og indesko.

Bestyrelsen sørger for aftensmad fredag og lørdag, samt kaffe og the til hele weekenden.

Kan nogen tage kage med? Udgiften refunderes.

Pris
Torsdag – søndag: 500 kr.
Fredag – søndag:         400 kr.
Lørdag – søndag:  200 kr.
Mødet inkl. mad:      75 kr.
Mødet:                    gratis

Tilmelding: Til Margrethe Pedersen margrethep@mail.tele.dk

Oplys
– Navn(e), e-mailadresse, telefonnummer og hjemby.
– Ankomsttidspunkt.
– Om du kan tilbyde- eller ønsker kørelejlighed.
– Om du medbringer kage. Udgiften refunderes.
– Oplys hvis du ikke ønsker mailadresse og telefonnummer opført på deltagerlisten. Deltagerlisten udsendes til deltagerne med henblik på at give mulighed for indbyrdes kontakt og eventuel samkørsel.

Du kan blive hentet ved nærmeste offentlige transport. Skriv hvis du ønsker dette.

Tilmelding og indbetaling senest søndag d. 18. februar.

Beløbet sættes ind på Natur og Fjelds bankkonto reg.nr. 1551, konto nr. 41 82 472 – husk at angive navn.

Med venlig hilsen Bestyrelsen

Uforudsete kampe og steder i storbyen

Dato: 9. marts 2024
Endagstur

Jødefejden, Storkespringvandet, Optøjer på grønttorvet, syndikalister i Fælledparken, Ungeren, Byggeren, Brosten, Skud efter ben, Børnehaven i Todesgade, Solitudevej, Døde engelske matroser, Skamstøtter, Det glemte centrum, verdensbanken, stenalderens strandvold, Historisk Spin i Blåtårn, Bopa, Forliget i Kanslergade, Terrorbombardementer, Russiske røde og hvide soldater, Bandekrige, Gentrificering, Der er sket meget i København igennem tiden og turtemaet denne gang er at besøge de kendte og glemte steder – men også at nyde storbyens små oaser. (og de store)

Som sædvanligt er det en tur gennem København – denne gang med fokus på historiske kampe. – Steder du har hørt om – men aldrig har været. Medbring gerne egne historier, løgnehistorier og anekdoter. Men husk også godt fodtøj (og termokaffe og madpakker og varmt tøj og regntøj) da der i sagens natur er meget asfalt og brosten.  Og erfaringsmæssigt kan alt kan jo ske på disse ture – hvis vi er heldige.

Start: Nørreport Station – på gadeplan ved Seven-Eleven – Lørdag 9. marts kl. 9.30
Længde: Maksimalt 15 kilometer
Slut: Sandsynligvis Østerport station – senest kl. 16.00

Tilmelding og turarrangør: Se Rygsækken nr. 1 2024

Vintertur

15. marts 2024 - 17. marts 2024
Teltstandlejr

Voerladegård og Nørre Vissing

På årets sene vintertelttur skal vi ud på både nye og gamle stier i området syd for Mossø og langs med Gudenåen.

Vores udgangspunkt bliver telt / shelterpladsen ”Friluftsbasen” ved Voerladegård.  Her er der 3 sheltere, masser af teltplads og en stor bålhytte. Pladsen kan ikke bookes, så den skal deles hvis der er andre brugere. Vi satser på at der kun vil være få andre ude på tur med overnatning på denne ”vinterlige” årstid.

Lørdagens tur går ad den gamle Møllevej fra Voerladegård til Klostermølle. Vi går op over Sukkertoppen, hvorfra vi kan se til Øm Kloster og det gamle Vissing Kloster. Herfra går vi videre til Sdr. Vissing kirke og ser Dronning Toves runesten. På hjemvejen følger vi Gudenåen tilbage til Klostermølle og følger den gamle tørvevej tilbage til Voerladegård og shelterpladsen.

Turen er på i alt 22 km og forløber i udfordrende terræn.

Søndagens tur vil ligeledes tage udgangspunkt fra shelterpladsen, og dels gå ad nyanlagte stier både i skovene og det åbne land omkring Voerladegård, men også ad gammelkendte ruter langs Gudenåen. Ruten vil være på 17 km.

Mødested:  Shelterpladsen Friluftsbasen ved Voerladegård Idrætsplads, Damtoften 32, 8660 Skanderborg.  Fremme ved skoven drejes til højre langs boldbanerne, og man ankommer til pladsen efter 100 meter.     

Mødetid:   Lørdagens tur starter kl. 10:00   

Medbring:  Mad og drikke til hele turen. Udstyr og tøj til eget brug.

Turarrangør og tilmelding:  Se Rygsækken 2024 nr. 1

Kobjældetur ved Ulbjerg

27. april 2024 - 28. april 2024
Shelter tur | Teltstandlejr

På denne tur kommer vi forhåbentlig til at se masser af blomstrende kobjælder på Ulbjerg Klint. Og vi kommer med garanti til at bevæge os rundt i et storslået bakket landskab med udsigt til Limfjorden.

Lørdagens tur tager udgangspunkt fra Ulbjerg, hvorfra vi går til Klinten og ser på kobjælderne. Vi følger kysten sydpå og runder Marens attributter, inden vi via kavalergangen og gamle markveje, finder tilbage til Ulbjerg igen. Turen er ca. 17 km.

Søndagens tur tager udgangspunkt fra lystbådehavnen i Virksund og rundt langs kysterne, hvorfra vi kan se ud over Lovns Bredning og Hjarbæk Fjord. Turen vil være ca. 14 km

Overnatning: Shelterpladsen i Skringstrup, Herredsvejen 29b, 8832 Skals. På shelterpladsen kan der overnattes i telt eller shelter. Der er bålhytte til ophold om aftenen.  Der er vand og toilet på pladsen. 

Ankomst: Det står frit for at ankomme til shelterpladsen og overnatte fra fredag.

Turstart: Lørdagens tur starter kl. 10:00 fra Kirken i Ulbjerg

Medbring:  Mad og drikke til hele turen. Udstyr og tøj til eget brug.

Turarrangør og tilmelding: Se Rygsækken 2024 nr. 1

Forårstur

25. maj 2024 - 26. maj 2024
Shelter tur | Teltstandlejr

Bindeballe, Vejle Ådal

Vandringer – Mors

7. juni 2024 - 9. juni 2024
Shelter tur | Teltstandlejr

Ø-hop – træf

4. juli 2024 - 7. juli 2024
Telttur

Skarø og Drejø

Planlægningsmøde og weekendtræf

12. september 2024 - 15. september 2024
Hytte/telt tur

Sjælland

Svampetur – Ryegnen

27. september 2024 - 29. september 2024
Teltstandlejr

Åh, Amagerland

Dato: 26. oktober 2024
Endagstur

Sydøst Amager