Afholdte ture

Vold og brunst

Dato: 30. september 2023
Endagstur

Klampenborg, Sjælland

Klampenborg Dyrehave er fuld af ægte og falske fortidsminder, bronzealderhøje, kanonstilling fra englandskrigene, en officielt ikke eksisterende artilleristilling, helbredende kilder, skyttegrave fra 1. verdenskrig, et ægte kongeslot, et nedgravet fort, hjorte i brunst, towlige københavnere, en planlagt oversvømmelse, højryggede agre, en glemt landsby, en teaterscene, en sæsonlukket Dyrehavsbakke, hulveje, den første danske storindustri etc etc

Turen går gennem skovene hvor vi skal se lidt af det hele – og fx benytter den gamle skyttegravslinie til at gå steder man normalt ikke kommer

Dato: 30. september 2023 kl 10.00

Hvor: Klampenborg Station – Lige foran stationsbygningen

Tilmelding og turarrangør: Kommer i Rygsækken 2023 nr. 4.

Svampetur – Ryegnen

22. september 2023 - 24. september 2023
Teltstandlejr

Det er nu 21. gang, at der afholdes svampetur ved Ry. Antallet af deltagere har gennem årene været rimelig konstant, hvorimod udbyttet af svampe har været mere svingende.

Som traditionen byder, bliver det en telttur, hvor vi overnatter på Gl. Rye Teltplads. Pladsen ligger i meget smukke omgivelser ved Salten Å, ca. 1 km syd for Gl. Rye.

Herfra starter vi lørdag formiddag klokken 10. Du er selvfølgelig velkommen allerede fra fredag på pladsen, hvor også undertegnede vil være mødt.

Med teltpladsen som udgangspunkt er der mange forskellige svampelokaliteter i området.

Husk kniv og evt. kurv. Har du svampebøger, så tag dem med.

Hjemkommet fra lørdagens tur bestemmer vi svampene og sorterer de gode og spiselige fra de  uspiselige og evt. giftige.

Lørdag aften laver vi fælles mad. Vi dækker fint bord og den store bålpande kommer i gang – gerne med mange svampe.

Om søndagen griber vi igen fat i kurv og kniv og drager på ekskursion. Vi slutter søndag eftermiddag.

Transport:    Hvis du kommer med tog til Ry, sørger jeg for transport til teltpladsen. Søndag er der timedrift fra Ry station og der bliver mulighed for transport dertil fra teltpladsen.

Mødested:   Teltpladsen eller Ry station.

Medbring:    Alt til telttur  samt mad til begge dage (undtagen lørdag aften)

Turpris:         55 kr. pr overnatning.

Tilmelding:    Se Rygsækken nr. 5 2023

Teltplads:      Gammel Rye Teltplads, Gl. Ryevej 40, 8680 Ry  

Planlægningsmøde og weekendtræf

14. september 2023 - 17. september 2023
Hytte/telt tur

Forlænget weekendtur i forbindelse med Planlægningsmødet

Vi har lejet Trollhytten som er en del af Troldbjerg Natur & Friluftscenter, der udgør 32 tdl. meget kuperet natur, formet af istiden, med tunneldale og masser af kildevæld. Beliggende på kanten af Gjern Ådal med udsigt til Gjern Bakker og med Kommuneplantagen som nærmeste nabo. Et fantastisk stykke natur med skove, marker og enge og ikke langt fra Sminge sø og Gudenå.

“Planlægningsweekend” betyder, at vi afholder Vandreforeningen Natur og Fjelds årlige Planlægningsmøde lørdag aften. Fredag og lørdag i dagtimerne går vi ture i området.

På planlægningsmødet har foreningens medlemmer mulighed for at komme med turforslag til den kommende sæson, som løber fra 1. november 2023 til 31. oktober 2024. Formålet er at få mange gode ture i kalenderen.

Men det betyder ikke, at du nødvendigvis skal møde op med et færdigt turforslag. Det er snarere intentionen, at du møder op med gode ideer til ture, som du selv kunne tænke dig at tage på. Hvis du ikke selv lige har mod på at stå for en tur, er der i løbet af weekenden gode muligheder for at vende ideerne med andre medlemmer og finde nogen at lave turen sammen med. Weekenden er således en slags tur-bazar med udveksling af turmuligheder og dermed også en rigtig god tur for nye medlemmer. Og nej, det er ikke et krav, at du har et turforslag med for at deltage i weekenden – alle medlemmer er meget velkomne uanset. Og hvis du er ny i Natur og Fjeld eller endnu ikke har været på tur, er det en oplagt lejlighed til at snuse til foreningens koncept og se, hvad vi er for nogle. Der vil også være rig mulighed for at diskutere udstyr.

Turforslag
Turene er ikke planlagt i detaljer, men der er mange muligheder, herunder

Hytten
Trollhytten er forsynet med køkken, opholds- og toiletrum samt 14 sovepladser fordelt på 3 rum á 2 x 4 senge og 1 x 6 senge i køje. Hertil 3 overnatningshytter med hver 8 sovepladser. I alt 38 pladser i køjesenge.

Der findes desuden 3 sheltere og en lejrplads.

Adresse

Troldbjerg Natur & Friluftscenter

Troldbjergvej 6-8

8883 Gjern

www.trollhytten.dk

Kommer du med offentlig transport går der en bus 223 fra Silkeborg Station som stopper 600 meter fra hytten. Check rejseplanen for afgange.

Medbring
Aftensmad til torsdag samt morgenmad, frokost og drikkevarer til hele weekenden.
Overnatningsgrej. Til indendørs overnatning medbringes lagen og sovepose.
Personligt udstyr og inde sko.
Bestyrelsen sørger for aftensmad fredag og lørdag, samt kaffe og the til hele weekenden.
Kan nogen tage kage med? Udgiften refunderes.

Pris
Torsdag – søndag:       400 kr.
Fredag – søndag:         300 kr.
Lørdag – søndag:        150 kr.
Mødet inkl. mad:            75 kr.
Mødet:                          Gratis

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 4 2023.

Bestyrelsen

Åh, Amagerland

Dato: 9. september 2023
Endagstur

På en vellykket tur i marts trodsede 12 brave mennesker snestormen og beså den københavnske del af Amager med Sundbyerne og Urbanplanen. Nu fortsætter turen ud på det rigtige Amagerland i Sørens tradition, men med Mette som guide.

Vi starter ved Amagers historiske centrum, Tårnby middelalderkirke. Ruten er ikke helt lagt endnu, men vi skal i hvert fald se de få rester af den forsvundne landsby Maglebylille og den endnu fine landsby Tømmerup. Og vi kommer også tæt på en uundgåelig lufthavn.

Turlængde: ca. 15 km. Afhængig af hvor langt ud på landet vi begiver os, vil man også kunne finde en bus at korte turan af med undervejs.

Mødested: Tårnby station (Øresundstog). Vi mødes foran stationen ved Tårnby Torv.

Mødetid: Kl. 9.30

Medbring: Frokost og eftermiddagskaffe

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 4 2023.

Nordøstligste Skåne og nordvestligste Blekinge

4. august 2023 - 8. august 2023
Hytte/telt tur

Ophold på Leifs torp (ødegård) i Ulvshult, langt ude i den store, øde svenske skov.
Ankomst: fredag den 4. august om aftenen.
Lørdag formiddag : Vi går 4,8 km på Leifs stier i torpets nærområde.
Lørdag eftermiddag : Vi går 5,7 km på Leifs stier i og omkring Mulatorps naturreservat.
Søndag formiddag : Vi tager med en gratis kabelfærge til Skånes næststørste ø Ivö (overfartstid 5 min). Vi går 6,5 km i Ivö Klacks naturreservat.
Søndag eftermiddag : Vi går 7,4 km i Halens naturreservat.
Mandag : Vi går 13,9 km på Leifs stier : Svartasjön – Siggaboda naturreservat – Stensjön – Nordre Grytsjön – Tregränsstenen (her mødes Skåne, Blekinge og Småland) – Södra Grytsjön – Rävabacken (Blekinges højeste punkt).
Hjemrejse: tirsdag efter morgenmad.


Yderligere oplysninger senere

Livø og Fosdalen

16. juni 2023 - 18. juni 2023
Telttur

Fredag d. 16. juni 2023 kl. 15:00 til søndag d. 18. juni nok ved 16-tiden. 

Man mødes fredag hos mig i Løgstør, hvor vi går en kort tur langs Fr. d. VII.s kanal, Danmarks “længste” kanal, gravet med håndkraft i 1860´rne. I datidens mønt til samme pris som Storebæltsbroen kostede. 

Derefter hjem til aftensmad. 

Lørdag morgen tar vi færgen til Livø, hvor vi skal se “byen”, “museet”, øen og naturen, udsigtstårnene, hjortene, det forhenv. skænkested, og hvis der blir tid, det nuvær. “skænkested”, før vi haster ned til færgen. 

Retur i Løgstør fælles madlavning hos mig. 

Søndag kører vi nordenfjords op til Fosdalen og går til Tranum langs skrænten, hvor havet engang gik ind til, og retur gennem skov og klit. Omk. 15-20 km.

Vi havde samme tur for et par år siden, så blot hvis der skulle være nye folk der vil med, eller gamle der vil med igen. 

Hvis man vil med, indbetaler man 100 kr. til mig inden 1. juni på MobilePay, hvis jeg skal bestille færgebillet. Ellers sørger man selv for færgebilletten. 

Ellers er udgifterne tilskud til den fælles aftensmad. Man tar selv mad med til morgen og ma´pak. Man slår telt op på min græsplæne.

Jeg slår også turen op Tursækken

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 3 2023.

Caminovandring – Haderslev Næs

2. juni 2023 - 5. juni 2023
Telttur

Camino Haderslev Næs er en 4 dags vandretur med alt til telttur på max. 106 km i et blødt, sønderjysk landskab med gode muligheder for individuelle rutevalg.

Turen forløber langs natursti, asfalterede stier, markveje, grusveje og små landeveje. Kun på meget få og korte strækninger forløber ruten langs hovedvej (på cykelsti); men generelt en del vandring på asfalt.

Ruten binder de to kirker i Haderslev Domsogn sammen med de syv landsbykirker som pejlemærker på Haderslev Næs via hele ruten, der altid vælger den skønneste og mest interessante vej gennem egnens landskaber.  

Overnatning på shelter-/teltpladser med mulighed for selv at booke mere komfort på B&B.

Der er flere spisesteder og indkøbsmuligheder undervejs.

Hent mere inspiration til turen på https://caminohaderslev.dk/

Start og slut: Domkirken, Domkirkepladsen 3, 6100 Haderslev

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 3 2023.

Ø – hop træf

18. maj 2023 - 21. maj 2023
Telttur

Askø-Lilleø og Fejø-Skalø

Vi fortsætter vores NF Ø-træf projekt med fokus på både natur og kultur. Efter at have gæstet Ærø i 2020, Hjarnø, Endelave og Læsø i 2021 samt Bjørnø, Lyø og Avernakø i 2022, så går turen nu til Askø-Lilleø og Fejø-Skalø i Smålandsfarvandet – hele fire øer denne gang. Askø-Lilleø og Fejø-Skalø er smukkest om foråret, når frugttræerne blomster – typisk i maj måned, og det er derfor, at vi tager dertil i maj måned – Kristi Himmelfartsferien.

Askø-Lilleø

Askø ligger i Smålandsfarvandet nord for Lolland og er indbegrebet af idyl. Øen har et areal på ca. 3 km2 og er stort set helt flad – det højeste punkt er 3 meter over havets overflade. På Askø kan man besøge Askø Kirke, som kan dateres tilbage til 1500-tallet. Askø har også et Ø-museum, hvor man bliver taget med tilbage til livet på øen i gamle dage, hvor de fleste levede af landbrug og fiskeri, hvilket var et barsk liv grundet de mange stormfloder, der ramte den næsten helt flade ø. Der er også et enkelt galleri – Galleri 177.

Lilleø ligger lige ved siden af Askø. Øen har et areal på 0,86 km2, og det højeste punkt er 4 meter over havets overflade. Lilleø blev i 1914 forbundet med Askø med en ca. 700 m lang dæmning. Hovederhvervet på Lilleø er i dag frugtavl, og der dyrkes især æbler, pærer og blommer. Kokken Claus Meyer har sat Lilleø på landkortet, hvor han fremstiller brændevin, æblemost og øl.

Overnatning: Der er en lille teltplads ved havnen på Askø. Og der er to sheltere i byen – disse skal bookes på forhånd.

Indkøb: Askø købmand www.askoe-koebmand.dk

Spisesteder: Læs mere om Askø-Lilleø på https://www.visitaskoe.dk/?page_id=327

Fejø-Skalø

Fejø ligger også i Smålandsfarvandet nord for Lolland og benævnes af mange som Sydhavsøernes perle. Fejø blev i 2018 kåret til ’Årets Landsby’. Øen har et areal på 16 km2, og det højeste punkt Bibjerg er 13 m over havets overflade. Øen har to byer Vesterby og Østerby. En indbygger på øen kaldes en fejbatting. På Fejø kan man besøge kirken som er en middelalderkirke, museet, Fejø Mølle, Dybvig havn hvor der ligger to veterantræbåde Drivkvaserne som i sin blev bygget på Fejø og vedligeholdes af fejøboere i drivkvaselauget, Iduns have som forener kunst og havekunst i skøn forening.

Skalø er forbundet med Fejø med en kort dæmning og ligger i et område med mange andefugle og er et godt område for svanefjersamlere! Der er en lille havn og en lille strand.

Overnatning: Ro Naturcamp som ligger 200 meter fra færgelejet i Vesterby havn. Man kan overnatte i eget telt, camp-let samt mindre autocampere. Man kan også leje canvas telte samt små cabins med udsigt til Smålandsfarvandet, der ligger lige for enden af campen. Visionen for Ro Naturcamp er at skabe et bæredygtigt åndehul midt i den danske natur, hvor nærvær og afslapning er i fokus. En unik mulighed for at nyde havet, det grønne og ø-kulturen på et og samme sted. Se mere på ro-naturcamp.dk, booking på booking@ro-naturcamp.dk

Indkøb: LET-KØB Fejø.

Spisesteder: Fejø Ny kro i Vesterby, Hideaway Vingård og Figenarboret ved Vesterby, Fejø A Pizza i Vesterby havn samt flere der ligger lidt længere væk fra færgelejet.

Læs mere om Fejø-Skalø her http://fejoe.dk/

Dodekalitten

På en lollandsk mark med udsigt over Smålandsfarvandet er der skapt et monument, der kombinerer skulptur og musik midt i et landskab, til en unik samlet oplevelse. Dodekalitten (græsk: Tolvsten) er 12 stenstøtter, hver 7-9 meter høje og hver vejer 25- 45 tons, hvor de øverste 2 meter er udhugget som hoveder, der alle vender mod centrum i en cirkel med 40 meter i diameter. Under en kreds af siddesten er der indbygget et 12 kanal lydanlæg, som lader den rumlige elektro-akustiske musik klinge inde i cirklen dagligt i døgnets lyse timer året rundt. Vi tager turen til Dodekalitten fra Kragenæs gennem skoven og stopper op ved udkanten af skoven for at nyde udsigten til Dodekalitten og over Smålandsfarvandet. Derefter går vi i stilhed den sidste del af turen gennem åbent landskab op til Dodekalitten.

Det praktiske

Torsdag 18. maj: Færgen fra Bandholm til Askø kl. 12.30 eller 13.45, overfartstid ca. 30. minutter.

Fredag 19. maj: Færgen fra Askø til Bandholm kl. 13.40. Transport fra Bandholm til Kragenæs (ca. 15 km). Færgen fra Kragenæs til Fejø kl. 15.00 eller 15.50, overfartstid ca. 18 minutter.

Lørdag 20. maj: Fejø.

Søndag 21. maj: Færgen fra Fejø kl. 12.10 eller 13.00. Dodekalitten.

Lollands færgefart: lollandfaergefart.lolland.dk

Ovenstående plan som udgangspunkt, så ret til ændringer forbeholdes.

Da det er et træf, så kan man deltage i det hele eller blot noget af det, som man nu har mulighed for og lyst til. Men det betyder så også, at deltagerne som udgangspunkt selv sørger for at booke billetter til færgerne samt til overnatning om nødvendigt. MEN: det praktiske aftales indbyrdes mellem de tilmeldte deltagere og os efter tilmeldingsfristen.

Medbring

Alt til en telttur – som udgangspunkt, men se ovenfor vedrørende overnatningsmuligheder. Der er mulighed for indkøb på både Askø og Fejø samt flere muligheder for at spise ude på Fejø, se ovenfor.

Pris               

Udgifter til færger samt evt. til overnatning.

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 3 2023

Ø-træf-hop – TUREN ER UDSAT

Dato: 27. april 2023
Telttur

TUREN ER UDSAT

Sen vintertelttur – Bindeballe og omegn

24. marts 2023 - 26. marts 2023
Teltstandlejr
download

Med udgangspunkt fra lejrpladsen ved Bindeballe Købmandsgård, tager vi på rundtur i Vejle Ådal. Både lørdag og søndag vil der være ture på ca. 15 km.

På lejrpladsen er der mulighed for at slå telt op, sove i shelter, eller man kan booke en hytte.

Om aftenen er der åbent i bålhytten, og vi sørger for at tage brænde med. Om eftermiddagen er der åbent i kaffestuen og købmandsbutikken (frem til kl. 17)

Der er vand på pladsen, toiletter med både varmt og koldt vand og brusebad.

Vi er på pladsen fra fredag  kl. 17. – og fredag aften serveres chili sin carne i bålhytten, til alle der har meldt deres ankomst.

Lørdag starter vi kl. 10 

Medbring: Mad til alle måltider (undtagen fredag aften) og alt til en telttur.

Pris: 50 kr. pr. overnatning i telt eller shelter. Hytte kan bookes på Bindeballe Købmandsgård.

Mødested: Bindeballe Købmandsgård, Bindeballevej 100, 8183 Randbøldal

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 2 2023