Afholdte ture

Ø-hop – hop træf Skarø, Drejø og Hjortø

4. juli 2024 - 8. juli 2024
Telttur

Vi fortsætter vores NF Ø-træf projekt med fokus på både natur og kultur. Efter at have gæstet Ærø i 2020, Hjarnø og Endelave samt Læsø i 2021, Bjørnø, Lyø og Avernakø i 2022 samt Askø-Lilleø og Fejø-Skalø i 2023, så går turen i år til Skarø, Drejø og Hjortø.

Skarø

Skarø betyder ”udfald i havet ved randen af sejldybet”. Øen er lille med et areal på knapt 2 km2 og er ret flad med højeste punkt 9 meter. Der er lavet fine afmærkede trampestier tværs over marker og langs havet, som giver adgang til spændende rundture og små fine rastepladser på øen. Og så er der lige de berømte ’Skarø is’, som må være et ’must’!

Overnatning: Der er en stor teltplads 300 meter fra færgelejet med fin udsigt til Skarø Rev og lystbådehavnen og tæt på strand. Der er toiletvogn på pladsen. Ingen forhåndsreservation. Der er plads til alle! https://sommersild.dk/overnatning/teltplads Der er også mulighed for overnatning i shelter, som bookes på forhånd https://sommersild.dk/overnatning/shelterplads

Indkøb / spisesteder: Desværre er Café SommerSild lukket, men Skarø is har en café og også købmand https://skarois.dk/pages/is-cafe

Læs mere om Skarø her, hvor der også er en folder, som kan downloades https://www.svendborg.dk/borger/natur-vand-og-kyst/ud-i-naturen/udflugtsmaal/skaroe samt http://xn--skar-beboerforening-y7b.dk/

Drejø

Drejø ligger lige midt i det Sydfynske øhav med lige langt til Fyn, Ærø og Taasinge. Drejø består faktisk af to øer, som er forbundet via et smalt drag, Drejet – når vi nu har det med at tælle øer. Drejø er knapt 4,3 km2 stor, 6 km lang og 2 km på det bredeste, og en kystlinje på godt 16 km. Der bor godt 70 mennesker på øen. Der er afmærkede stier, som fører vandreren godt rundt på Drejø, men vi skal selvfølgelig også over Drejet til ’Skoven’.

Overnatning: Drejø har flere teltpladser for mindre telte. Den primitive, som ligger ved færgen bag ved bade- og toiletbygningen og med adgang til toilet og bad – vores foretrukne. Der betales 30 kr. pr. person pr. nat. Shelterpladsen, som nok ligger sådan omkring 1,5 km fra færgen. Her skal man booke i forvejen, hvis man vil bo i en shelter, prisen er 30 kr. pr. person pr. nat. Hvis der er plads, kan man telte på pladsen til samme pris. Læs mere her https://www.drejo.dk/turisme/teltpladser-paa-drejoe/

​Indkøb: Drejø købmand i Drejø by, som har åbent alle dage 8-18. https://www.drejo.dk/turisme/koebmand/

Spisesteder: Drejø kro i Drejø by som har åbent i grillen i sommerperioden, og som følger købmandens åbningstider https://www.drejo.dk/turisme/drejoe-kro/ Måske også andre muligheder, men det vides ikke lige i skrivende stund (slut marts).

Læs mere om Drejø her, hvor der også er en folder, som kan downloades https://www.svendborg.dk/borger/natur-vand-og-kyst/ud-i-naturen/udflugtsmaal/drejoe samt https://www.drejo.dk/

Hjortø

Når vi nu er på de kanter, så er det oplagt også at inkludere et besøg på Hjortø – en af de mindste øer i det Sydfynske øhav på knap 1 km2. Øen er meget flad med det højeste punkt på 3,5 meter. Øen har et rigt naturliv med mange fugleflokke på træk samt den sjældne klokkefrø.

Overnatning: shelters eller telt på en primitiv teltplads lige ved havnen – shelter skal bookes https://hjorto.dk/turist På havnen er toilet, bad og rindende vand.

Indkøb / spisesteder: Ingen

Læs mere om Hjortø her https://hjorto.dk/

Til og fra Skarø / Drejø

Torsdag 4. juli: Færgen ’Højestene’ fra Svendborg til Skarø kl. 11.30, overfartstid ca. 30. minutter.

Fredag 5. juli: Færgen ’Højestene’ fra Skarø til Drejø kl. 12.05 eller 15.20, overfartstid ca. 45 minutter.

Lørdag 6. juli: Drejø.

Søndag 7. juli: Færgen fra Drejø til Svendborg kl. 13.15, overfartstid ca. 75 minutter.

Færgen ’Højestene’ https://www.svendborg-havn.dk/faerger/mf-hoejestene

Pris: 100 kr. som dækker Svendborg-Skarø-Drejø tur/retur.

NB: plads på færgen skal bookes.

Til og fra Hjortø

Søndag 7. juli: Færgen ’Hjortøboen’ fra Svendborg til Hjortø kl. 15.00, overfartstid ca. 1 time.

Mandag 8. juli: Færgen ’Hjortøboen’ fra Hjortø til Svendborg kl. 11.30, overfartstid ca. 1 time.

Pris: 100 kr. tur/retur.

NB: Ture i weekenden og på mandage bestilles senest fredag inden kl. 12 dvs. senest 5. juli kl. 12. Men det anbefales at booke i god tid, da ’Hjortøboen’ kun har plads til 12 personer.

Det praktiske

Ovenstående plan som udgangspunkt, så ret til ændringer forbeholdes. Og med forbehold for færgetider.

Da det er et træf, så kan man deltage i det hele eller blot noget af det, som man nu har mulighed for og lyst til. Men det betyder så også, at deltagerne som udgangspunkt selv sørger for at booke billetter til færgerne samt til overnatning om nødvendigt.

MEN: det praktiske aftales endeligt indbyrdes mellem de tilmeldte deltagere og os efter tilmeldingsfristen.

Medbring

Alt til en telttur – som udgangspunkt, men se ovenfor vedrørende overnatningsmuligheder, indkøb og spisesteder.

Pris              

Udgifter til færger, til overnatning og forplejning.

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 2 2024

Vandretur Mors – nordenden

7. juni 2024 - 9. juni 2024
Shelter tur | Teltstandlejr

Jeg tænker lave en bette hyggefistur på Nord-Mors, hvor vi lørdag skal gå rundt i bakkerne mod nord, og udsigt over Limfjorden mod Thisted. Søndag, hvis der er lavvande, gå rundt om Feggeklit, hvor man rigtigt kan se jorden har bevæget sig de sidste mio. år, og derefter kikke på landskabelig tidsrejse ved Fossil- og Molermuseet. Tænker slutter ved 16-tiden, men kan ske før om nogen skal køre langt. 

Fredag er der ank. med hygge i lejren fra kl. 15, evt. en lille gåtur i nærområdet. Der er en lille vandretur omkring søområde, tidl. grusgrav. Eller langs strand til lille sommerhusområde, og retur forbi kirkegården, hvor Clinton´s politiske rådgiver (?) ligger begravet. 

 Og hvis nogen tar kage med, blir det jo ekstra hyggeligt.  😊  (Udgifter til kage dækkes af fællesudgifter. )

Jeg cyklede Mors rundt sidste sommer, og fandt en lille perle – Ejerslev havn – hvor vi har standlejr. (billeder/appetitvækker kan ses på min FB-side)

Der er teltpladser, shelters – heraf 2 på vandet, toiletter/vand/bad i havnebygning. 

Telt/shelter på land koster 20 kr/nat. Bad(varmt) 20 kr. (Ved pt. ikke hvad shelterne på vandet koster )

Så pris blir antal nætter x 20  +  evt. beløb til kage.

Jeg har pt. ikke overblik over lange turene blir, men omk. 15-20 km. Da der skal køres ud lørdag, er der mulighed for at forlænge-/korte turen der. 

Check evt. deres side,  https://www.ejerslevhavn.dk  for inspiration, og fine billeder. 

Jeg slog turen op i Tursækken i januar, hvor der allerede er 12 tilmeldte. Udover de allerede tilmeldte er der reserveret 10 pladser til medlemmer af “Natur og Fjeld”. Og, der er stadig 6 ledige pladser pr. 7/5.

Tilmelding til mig på mail:      bbinkosovo@hotmail.com

Yderl. info på tlf.:     6010 7384

Bjarne Bak, Løgstør. 

Forårstur ved Bindeballe

24. maj 2024 - 26. maj 2024
Shelter tur | Teltstandlejr

På Vinterteltturen 2023 var der mange ønsker om at gentage turen som en forårstur.

Med Bindeballe Købmandsgård som midtpunkt er vi omkranset af en utrolig flot og varieret natur.

På lejrpladsen er der mulighed for at slå telt op, sove i shelter ( 2 stk. er booket), eller man kan leje en hytte. Der er desuden bålhus, som vi kan benytte. Der er vand på pladsen, toiletter med både varmt og koldt vand samt brusebad. Vi er på pladsen fra fredag klokken 17.00.

Om eftermiddagen vil der være åben i kaffestuen og købmandsbutikken (frem til klokken 17.00).

Lørdag bliver der tur i Egtved Ådal. (Også kaldet Egtvedpigens Fodspor). En rundtur med de smukkeste udsigter igennem en fantastisk natur. Op og ned går det med ca. 350 højdemeter. Denne tur er ca. 15 km og vi starter fra lejrpladsen klokken 9.30.

Søndag efter morgenmaden pakker vi sammen og kører til Naturrum Kirstinelyst. Derfra starter vores tur, hvor vi bl.a. kan nævne Randbøl Hede, Syvårssøerne m.m. Ca. 15 km men kan afkortes.

Medbring: Mad til alle måltider og alt til telt/sheltertur.

Pris: 50 kr. pr. overnatning i telt eller shelter. Hvis du er til hytte, booker du selv på Bindeballe Købmandsgård.

Mødested: Bindeballe Købmandsgård, Bindeballevej 100, 8183 Randbøldal.

Tilmelding: Tilmelding senest 19. maj sker på e-mail til Ole Kjeldbjerg  (olek.aarhus@gmail.com) med følgende oplysninger: Navn, mob. nummer, e-mailadresse og ankomsttidspunkt. Om du kan tilbyde eller ønsker kørelejlighed.

Mange vandrehilsener

Bodil Daugaard og Ole Kjeldbjerg

Kobjældetur ved Ulbjerg

27. april 2024 - 28. april 2024
Shelter tur | Teltstandlejr

På denne tur kommer vi forhåbentlig til at se masser af blomstrende kobjælder på Ulbjerg Klint. Og vi kommer med garanti til at bevæge os rundt i et storslået bakket landskab med udsigt til Limfjorden.

Lørdagens tur tager udgangspunkt fra Ulbjerg, hvorfra vi går til Klinten og ser på kobjælderne. Vi følger kysten sydpå og runder Marens attributter, inden vi via kavalergangen og gamle markveje, finder tilbage til Ulbjerg igen. Turen er ca. 17 km.

Søndagens tur tager udgangspunkt fra lystbådehavnen i Virksund og rundt langs kysterne, hvorfra vi kan se ud over Lovns Bredning og Hjarbæk Fjord. Turen vil være ca. 14 km

Overnatning: Shelterpladsen i Skringstrup, Herredsvejen 29b, 8832 Skals. På shelterpladsen kan der overnattes i telt eller shelter. Der er bålhytte til ophold om aftenen.  Der er vand og toilet på pladsen. 

Ankomst: Det står frit for at ankomme til shelterpladsen og overnatte fra fredag.

Turstart: Lørdagens tur starter kl. 10:00 fra Kirken i Ulbjerg

Medbring:  Mad og drikke til hele turen. Udstyr og tøj til eget brug.

Turarrangør:  Inger Astrup og Thilde

Tilmelding:  til Inger på tlf. 26146545 eller mail: ingerastrup@hotmail.com

Vintertur

15. marts 2024 - 17. marts 2024
Teltstandlejr

Voerladegård og Nørre Vissing

På årets sene vintertelttur skal vi ud på både nye og gamle stier i området syd for Mossø og langs med Gudenåen.

Vores udgangspunkt bliver telt / shelterpladsen ”Friluftsbasen” ved Voerladegård.  Her er der 3 sheltere, masser af teltplads og en stor bålhytte. Pladsen kan ikke bookes, så den skal deles hvis der er andre brugere. Vi satser på at der kun vil være få andre ude på tur med overnatning på denne ”vinterlige” årstid.

Lørdagens tur går ad den gamle Møllevej fra Voerladegård til Klostermølle. Vi går op over Sukkertoppen, hvorfra vi kan se til Øm Kloster og det gamle Vissing Kloster. Herfra går vi videre til Sdr. Vissing kirke og ser Dronning Toves runesten. På hjemvejen følger vi Gudenåen tilbage til Klostermølle og følger den gamle tørvevej tilbage til Voerladegård og shelterpladsen.

Turen er på i alt 22 km og forløber i udfordrende terræn.

Søndagens tur vil ligeledes tage udgangspunkt fra shelterpladsen, og dels gå ad nyanlagte stier både i skovene og det åbne land omkring Voerladegård, men også ad gammelkendte ruter langs Gudenåen. Ruten vil være på 17 km.

Mødested:  Shelterpladsen Friluftsbasen ved Voerladegård Idrætsplads, Damtoften 32, 8660 Skanderborg.  Fremme ved skoven drejes til højre langs boldbanerne, og man ankommer til pladsen efter 100 meter.     

Mødetid:   Lørdagens tur starter kl. 10:00   

Medbring:  Mad og drikke til hele turen. Udstyr og tøj til eget brug.

Turarrangør og tilmelding:  Se Rygsækken 2024 nr. 1

Uforudsete kampe og steder i storbyen

Dato: 9. marts 2024
Endagstur

Jødefejden, Storkespringvandet, Optøjer på grønttorvet, syndikalister i Fælledparken, Ungeren, Byggeren, Brosten, Skud efter ben, Børnehaven i Todesgade, Solitudevej, Døde engelske matroser, Skamstøtter, Det glemte centrum, verdensbanken, stenalderens strandvold, Historisk Spin i Blåtårn, Bopa, Forliget i Kanslergade, Terrorbombardementer, Russiske røde og hvide soldater, Bandekrige, Gentrificering, Der er sket meget i København igennem tiden og turtemaet denne gang er at besøge de kendte og glemte steder – men også at nyde storbyens små oaser. (og de store)

Som sædvanligt er det en tur gennem København – denne gang med fokus på historiske kampe. – Steder du har hørt om – men aldrig har været. Medbring gerne egne historier, løgnehistorier og anekdoter. Men husk også godt fodtøj (og termokaffe og madpakker og varmt tøj og regntøj) da der i sagens natur er meget asfalt og brosten.  Og erfaringsmæssigt kan alt kan jo ske på disse ture – hvis vi er heldige.

Start: Nørreport Station – på gadeplan ved Seven-Eleven – Lørdag 9. marts kl. 9.30
Længde: Maksimalt 15 kilometer
Slut: Sandsynligvis Østerport station – senest kl. 16.00

Tilmelding og turarrangør: Se Rygsækken nr. 1 2024

Generalforsamling og weekendtræf

29. februar 2024 - 3. marts 2024
Hytte/telt tur

Vi har lejet hytten Pletten beliggende i et naturskønt område ned til Hejlsminde bugt og Lillebælt. For en beskrivelse af området se www.hejlshejlsminde.dk/ .

“Generalforsamlingstur” betyder, at vi afholder Natur og Fjelds årlige generalforsamling lørdag aften. Se indkaldelse andetsteds i dette nummer af Rygsækken. Resten af den forlængede weekend går vi ture i området. Det er et arrangement, som er en god anledning for nye, hvilende eller måske kommende medlemmer til at afprøve foreningens koncept. Det er også en god lejlighed til at afprøve nyt udstyr f.eks. rygsæk, støvler, telt eller andre ting.

Turforslag

Turene er ikke planlagt i detaljer, og nedenfor er blot nævnt de områder, som vi har i tankerne.

  • Besøg på Skamlingsbanken. Fra hytten går vi om formiddagen ad kyststier til Skamlingsbanken (højde 113 meter). Efter frokost vil vi finde tilbagevejen ad små listige stier.
  • Hejlsminde natursti rundt om Hejlsminde Nor.
  • Stenderup Skovene
  • En kort tur om søndagen inden hjemrejsen kunne være en tur til Christinero ved Christiansfeld. Turen omfatter besøg i et romantisk haveanlæg anlagt sidst i 1700-tallet samt Danmarks største bullade.

Hytten

Der er mulighed for indendørs overnatning samt teltpladser. Der er i alt 28 indendørs sengepladser. I lejrens 2 soveafdelinger findes 6 soverum. 2 rum med 6 køjer og 4 rum med 4 køjer. Se www.pletten.dk.

Hytten er åben torsdag 29. februar fra kl. 17.

Adresse
Pletten
Trappendalvej 75
6094 Hejls

Medbring
Aftensmad til torsdag samt morgenmad, frokost og drikkevarer til hele weekenden.

Overnatningsgrej. Til indendørs overnatning medbringes lagen og sovepose.

Personligt udstyr og indesko.

Bestyrelsen sørger for aftensmad fredag og lørdag, samt kaffe og the til hele weekenden.

Kan nogen tage kage med? Udgiften refunderes.

Pris
Torsdag – søndag: 500 kr.
Fredag – søndag:         400 kr.
Lørdag – søndag:  200 kr.
Mødet inkl. mad:      75 kr.
Mødet:                    gratis

Tilmelding: Til Margrethe Pedersen margrethep@mail.tele.dk

Oplys
– Navn(e), e-mailadresse, telefonnummer og hjemby.
– Ankomsttidspunkt.
– Om du kan tilbyde- eller ønsker kørelejlighed.
– Om du medbringer kage. Udgiften refunderes.
– Oplys hvis du ikke ønsker mailadresse og telefonnummer opført på deltagerlisten. Deltagerlisten udsendes til deltagerne med henblik på at give mulighed for indbyrdes kontakt og eventuel samkørsel.

Du kan blive hentet ved nærmeste offentlige transport. Skriv hvis du ønsker dette.

Tilmelding og indbetaling senest søndag d. 18. februar.

Beløbet sættes ind på Natur og Fjelds bankkonto reg.nr. 1551, konto nr. 41 82 472 – husk at angive navn.

Med venlig hilsen Bestyrelsen

Halsninoen – en nyere vandrerute i Nordsjælland

3. februar 2024 - 4. februar 2024
Teltstandlejr | Vandrehjem

I december 2021 åbnede Halsnæs kommune Halsninoen, en 52 km lang vandrerute gennem kommunen. Den slynger sig gennem skov og mark og langs Arresø, men aldrig langt væk fra offentlig transport og faciliteter. Så den er perfekt til en vandretur i den kolde februars korte dage.

Vi tager udgangspunkt i Frederiksværk, som ligger midt på ruten. Her har jeg booket et 7-personers værelse på Frederiksværk Camping og Vandrehjem. Campingpladsen er helårsåben, så der er også mulighed for at ligge i telt. Vandrehjemmet ligger centralt i byen, tæt på togstationen. Der er gratis parkering. Det betyder, at det er let at komme rundt og vi kan vælge at indtage aftensmaden lørdag på et pizzeria eller lignende.

Lørdag:
Ankomst til vandrehjemmet kl. 10, hvor vi kan stille bagage. Toget ankommer til stationen 9.58.

Der er dog først indchekning efter kl. 15.

Efter deltagernes ønsker og vejrets beskaffenhed kan vi gå direkte ud på lokale stier eller tage toget til Melby station og starte derfra. Dagens tur er en sløjfe nord for Frederiksværk bl.a. gennem Vinderød skov. Minimum 11 km.

Søndag:
Fra Frederiksværk går vi ud til Arresø og følger den til Dronningholm slotsruin, hvor bævernes ændringer i landskabet er meget tydelige. Herfra kan man vælge at følge ruten rundt på Arrenæs eller korte den sløjfe af og gå direkte ned mod Kregme station, hvor lokaltoget kan tage os tilbage til Frederiksværk eller mod Hillerød alt efter om bagage og bil skal hentes ved vandrehjemmet eller ej. 11 km uden Arrenæs, 21 km med Arrenæs.

Interaktivt kort over Halsninoen kan ses på Komoot https://www.komoot.com/tour/599669569/zoom eller findes som folder på visitnordsjaelland.dk

Transport
Lokalbanen kører fra Hillerød til Frederiksværk. Der er også bus fra Roskilde station. Vandrehjemmet har gratis parkering for dem, der kommer i bil.

Mødested 
Frederiksværk Camping og Vandrehjem, Strandgade 30, 3300 Frederiksværk. Hjemmeside fredfyldt.dk
Vi mødes lørdag den 3. februar kl. 10.

Medbring
Sengetøj til vandrehjemmet eller telt og udstyr, hvis du ønsker at campere. Legitimation ti indcheckning. Dagtursrygsæk. Frokost til begge dage og morgenmad til søndag. Aftensmad lørdag finder vi i byen. Rejsekort til tilbagetransport.

Turpris
Ca. 125 kr. for overnatning i delt værelse med køjesenge (afhængig af antal deltagere) Teltovernatning afregnes individuelt med campingpladsen. Udgift til aftensmad lørdag.

Tilmelding Se Rygsækken nr. 1 2024

Nytårstur 2023

28. december 2023 - 1. januar 2024
Hytte/telt tur

Også i år vil Nytårsturen blive afholdt i det jyske. Vi har lejet Rolandhytten, som ligger i meget smukke omgivelser ned til Karlsgårde Sø – ca. 10 km øst for Varde.

Hytten er fra 2015 og har alt, hvad der kræves til en Natur og Fjeld nytårstur.

Se også her: https://rolandhytten.dk/

Mødested:        Rolandhytten, Bredmosevej 31, 6800 Varde

Overnat inde:  30 sengepladser fordelt i seks rum.

Overnat ude:   Ubegrænset antal teltpladser, men ingen shelters.

Medbring:       Morgenmad, frokost og drikkevarer til alle dage, samt aftensmad til torsdag aften.

                        Husk sutsko til hyttebrug, samt lagen hvis du sover indendørs.

                       Medbring gerne festlig hat til nytårsaften samt evt. bidrag til underholding.

Pris: 
Alle dage 780 kr. Prisen inkluderer hytteleje og fælles aftensmad fredag og lørdag samt tre retters nytårsmenu søndag. Fri kaffe og te.

Hvis du ikke kommer alle dage, er der 75 kr. i reduktion pr. dag – dog 150 kr. fornytårsaften.  

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 6 2023

Vandreturene:

28. dec.: Karlsgårde Sø ca. 5,5 km. Start klokken 13.30 fra Rolandhytten.

29. dec.: Kyst til kyst stien til Varde. 14 km (Evt. museumsbesøg).

30. dec.: Kyst til kyst stien – øst ca. 20 km

31. dec.: Tur til Nørholm Hede + evt. Karlsgårde Sø. Ca. 13 eller18,5 km

Flere detaljer omkring turene kommer sammen med deltagerlisten.

Du er også meget velkommen til kun at deltage i vandreturene. Det koster selvfølgelig ikke noget.

Vel mødt på Nytårsturen 2023

Aase Schelde, Bodil Daugaard, Ole Kjeldbjerg

Julegløggtur – syd for Aarhus

Dato: 26. november 2023
Endagstur

Ingen jul uden Julegløggtur og også i år bliver det i det smukke område syd for Aarhus.

Mona guider os igennem vandreturen, som bliver en blanding af kyst og skov.

Turen er på ca. 15 km og undervejs holder vi selvfølgelig gode pauser, så vi kan nyde vores medbragte kaffe og middagsmad.

Også i år har vi booket bålhytten, hvor gløgg og æbleskiver venter os. (Du medbringer selv kop, ske, tallerken m.m.)

Mødested:         P-plads ved bålhytte i Skåde Skov. Fra Aarhus kører du af Ørneredevej mod
Moesgård Strand. Efter Ørnereden  fortsætter du ca. 600 m og p-plads ligger til højre.

                           Se også efter skilt ”NFa Julegløggtur”. 

Mødetid:            Klokken 10.00.

Medbring:          Mad og drikkelse til vandreturen samt højt humør.

Pris:                    Beskeden udgift til gløgg og æbleskiver.

Turarrangører:  Mona Larsen og Synnøve Jørgensen

Tilmelding :        Se Rygsækken nr. 6 2023

 Vel mødt på Julegløggturen 2023