Bævertur til Klosterhede Plantage

27. september 2019 - 29. september 2019

Bævertur til Klosterhede Plantage i kronhjortenes brunsttid

Klosterhede Plantage er en af Danmarks største plantager, beliggende i området mellem Holstebro, Struer og Lemvig. Klosterheden er især kendt for den bæverbestand, der startede med 19 udsatte dyr i 1999, som siden har formeret sig til mere end 200 dyr, der nu lever spredt rundt i et stort område. Bævernes aktivitet ses i form af fældede træer, spåner efter deres afbarkning af træerne samt deres dæmninger og opstemmede søer m.m. Bæveren er en sand ingeniør, hvis ”værker” i naturen er rigtig spændende at betragte. Hvis vi er rigtig heldige, kan vi måske også have held til at se eller høre dyrene i aktiviet i de sene aftentimer eller tidlige morgentimer.

Desuden er Klosterheden hjemsted for en stor kronvildtbestand. På den tid af året, hvor denne tur finder sted, er kronhjortene i brunst. Det er derfor helt sikkert, at vi kommer til at opleve kronhjortenes vilde brunstbrøl! De vil især høres om natten!

Jeg har lavet ture i området før. Dette er en ny variant. Dels for at variere turen, men også fordi min fornemmelse er, at bæverne flytter sig og bliver aktive på nye steder. Vi vil forsøge at finde dem de nye steder!

Bæveraktivitet Klosterheden

Overnatningspladser: Første overnatning bliver på lejrpladsen Moselyst, der ligger ved en lille sø i den sydlige del af skoven. Der er et shelter her. Der skal være set bævere helt tæt på her.
Anden overnatning vil finde sted på teltpladsen Skibakken tæt på Møllesøen i den centrale del af plantagen. Skibakken ligger tæt på Flynder Å, hvor jeg tidligere har oplevet bævere. Desuden er vi tæt på, hvor kronhjortene formodes at være aktive. Og der er flot udsigt over Flynder Å dalen.
De to lejrpladser rummer altså forskellige oplevelsesmuligheder!

Distancer: Jeg vil ikke lægge mig fast på bestemte ruter; men dagsetaperne vil formentlig blive på hver mellem 10 og 15 km rundt i de vestlige og centrale dele af plantagen.

Apropos dårlige knæskaller m.v.: Da de to lejrpladser kun ligger med ca. 3½ km’s afstand, vil turene kunne laves som rundture, hvor vi bare flytter os sidst på dagen! (D.v.s. at hvis du f.eks. døjer med dårlige knæskaller, behøver du ikke bære din oppakning rundt på dagsturene, men kan flytte dig til den nye lejrplads v.h.a. en bil efter turen! Du skal dog regne med, at oppakningen skal bæres et kort stykke fra P-plads til overnatningsplads!)

Mødested: Lejrpladsen Moselyst fredag aften: http://udinaturen.dk/facilitet/Klosterheden–Moselyst/4936. Der ligger en P-plads på ca. ½ km’s afstand. P-plads: https://goo.gl/maps/GPiDYut5K2R2.

Offentlig transport: Bus 24 (Holstebro-Lemvig) kan benyttes. Forbindelse med tog ved Holstebro Station.

Medbring: Alt til telttur. Herunder mad til hele turen. Kontakt evt. undertegnede hvis tvivl.

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 3 2019