Nytårstur til Mattrup Ådal mellem Horsens og Nørre Snede

28. december 2018 - 1. januar 2019

Nytårstur 2018/19

Igen i år skal vi på nytårstur/-kur, det er sikkert.

Lige så sikkert er det at vi skal til Tranholmhus midt i Mattrup Ådal

Er du til hyggeligt samvær med andre vandrere, i en afslappet atmosfære, er nytårsturen sikkert noget for dig.

Denne gang bliver mødestedet Tranholmhus, en renoveret spejderhytte som ligger midt i Mattrup Ådal eller for de geografisk ukyndige ca. 6 km syd/sydøst for Nørre Snede.

Hytten ligger ca. 3 km nord for Klovborg ved Mattrup Å, som har sit udspring i Torup Sø i sø- landskabet omkring Kongsø Plantage. Åen danner på det nedre forløb ved hytten en dyb kløft, hvor å-vandet gennem mange slyngninger endelig falder til ro ved udløbet i Gudenåen. Dvs. vi er virkelig på den Jyske Højderyg, et landskab skabt af isen og smeltevandet fra den sidste istid. Læs mere om hytten på http://www.tranholmhus.dk/

Til beroligelse for dem som var med på nytårsturen sidste år, kan det nævnes at hytten har 5 toiletter og ditto meget lækre bade faciliteter. Alt i alt en rigtig luksushytte til vederkvægelser efter dagens formodede hårde strabadser.

Her finder du storslåede skove, og heder, gennemskåret af dybe ådale, samt søer i alle mulige størrelser. Søer som er blandt de reneste i kongeriget. Hele området emner i den grad af uberørthed; i sandhed en passende ramme for en Nytårstur i Natur & Fjeld. Dette område er virkeligt ”hjerteblod” for vores forening gennem mange år. Her er mangt et ungt menneske blevet ”knækket” efter lange voveture, men kun for næste morgen at erkende at der er en verden uden for stenbroens lyksaligheder. En verden hvor naturen, lyset og landskabet tager plads i din sjæl.

Nytårsturen er altid populær hos vores medlemmer, specielt er det en god ”begynder” tur for nye og nyere medlemmer, da vi ligger på en fast ”lejrplads” med civiliserede forhold, sådan at du ikke evt. behøver at anskaffe telt og andet specielt udstyr. Du får også mulighed for at lære andre medlemmer af foreningen at kende, samt få lejlighed til at snakke udstyr med en af foreningens mange erfarne fjeldfolk, inden du “kaster” dig ud i et uoverskueligt, stort og frem for alt dyrt marked for fjeldudstyr (NB: De fleste udstyrsforretninger giver i øvrigt 20% rabat for medlemmer af NF).

Der er mange turmuligheder:

Lige uden for hytten, f.eks.

  1. Opstrøms på vestsiden af Mattrup Å langs søerne Stigsholm Sø, Halle Sø, Torup Sø. Turen tilbage kan lægges lidt længere mod øst langs søerne Rævsø, Pytsø, Grane Langsø, Kalgård Sø, Kongsø, for til sidst at komme til retur til Halle Sø, hvor fra Mattrup Å kan følges på østsiden af åen.
  2. Nedstrøms Mattrup Å havner man i den smukke og betagende Mattrup Skov, hvor fra der kan arrangeres fine ture rundt i skoven og sydover til Donnerup Plantage. Retur på sydsiden af Mattrup Å. Uden at vide det, men så må der være både isfugl og vandstær ved denne bjergkløft lignende ”elv”.

Efter en kort biltur:

  1. Rundtur med udgangspunkt fra Hampen Sø til Langbjerg Plantage og retur via Bredlund Plantage.videre til VradsNedstrøms Skjern Å gennem Hastrup Plantage, over i den frodige Lille Tykskov, direkte langs elven til Mes Søen, hvor isfuglen på denne årstid slet ikke kan lade være med at vise sig frem sine stærke farver.

De klassiske ture med udgangspunkt hos købmanden i Vrads:

  1. Mod øst til Salten Ådal profilen og kollerne i Velling skov
  2. Mod nord til Skærbæk plantage med øde hede strækninger gennemskåret af dybe bække. Et sandt eldorado for kronhjorte, vilde heste og ulv(e?).
  3. Mod sydøst til de storslåede søer ved Bryrup.

Ovenstående turforslag er kun vejledende og traditionelt plejer deltagerne at bruge (noget/det meste af) aftenen på at planlægge andre og ”bedre” turmål. Topografiske kort kan udskrives på http://k.pegel.dk/. Ved tilmelding vil de nødvendige kort blive tilsendt som PDF filer lige klar til at printe eller downloade på Smarten.

Nedenstående turarrangører har ansvar for at alle deltagere får et måltid mad hver aften, herunder den helt specielle nytårsmenu. Turarrangørerne koordinerer indkøb og tilberedning af den fælles ftensmad, inklusiv festmad til nytårsmiddagen, samt køb af the og kaffe til alle 4 dage. Det vil det være dejligt, om nogen på forhånd byder ind med medbragt eller ideer til fælles mad. Der er ingen grænser for hvor taknemlige vandrere er efter en god tur i frisk luft, og godt selskab.

Sted: Trandholmvej 17, 8765 Klovborg. Hytten vil være åben fra fredag den 28. december kl.18.00. Ved ønske om tidligere ankomst kontakt undertegnede vedr. nøgle.

Overnatning:

  • 24 senge i 2 x 12 personers rum.
  • 4 senge i 2 dobbelt værelse. Disse senge kan reserveres til deltagere med særligt behov.
  • Ca. 21 shelterpladser fordelt på 3 shelters
  • Udendørs teltning eller bivuak – ubegrænset antal pladser

MedbringFodtøj og beklædning til dagsture i vintervejr, samt morgenmad, frokost og drikkevarer til hele turen. Aftensmad alle dage inklusiv nytårsaften, vil blive tilberedt og fortæret i fællesskab.

Hvis du vil sove ude i shelter, så husk en særlig varm sovepose/liggeunderlag.

Pris: Fast enhedspris for leje af hytte og fællesmad bliver 650 kr per deltager.

NF giver underskudsgaranti på arrangementet, så du er sikker på at dette blive den endelige pris. Et evt. overskud tilfalder foreningen.

Tilmelding: Se Rygsækken nr. 6 2018

Ved tilmelding får du bekræftelse og oplysning om elektronisk betaling af deltagergebyret på 650 kr. Dette beløb skal være indbetalt senest 15. december af hensyn til ”køkkenet”.

Maks. 40 deltagere.

Ved tilmelding bedes du oplyse:

– om du er af den sociale type der gerne vil forberede/tilberede et af aftensmåltiderne (fredag, lørdag, søndag, mandag) eller måske bage kage eller andet lækkert. Alle udgifter her til vil blive refunderet.

– om du ønsker samkørsel i egen bil eller som passager. Så vil vi søge at etablere kontakter.

– ankomst tidspunkt torsdag, fredag, lørdage eller søndag.

– tlf.nr. og e-mailadresse

– om type af overnatning